2016. április 20., szerda

“Elvált? Még gyereke is van? Akkor ne foglalkozz vele!” – Mi ez kérem?

Ismerősen hangzik? Én hallottam néhányszor, nekem is mondták már, illetve ismerőseim körében is elhangzott jó tanácsként.. Minden egyes alkalommal, amikor ilyen és ehhez hasonló sztereotípiákkal találkozom, a vérmérsékletem kimozdul az egyensúlyából. 
Miért van az, hogy olyan könnyen beskatulyázunk bárkit csak azért mert elvált? Vagyis nem beskatulyázunk, hanem beskatulyáznak, mivel én nem vagyok tagja ennek a klubnak. És mielőtt megkérdeznétek, NEM vagyok elvált, csupán személyesen ismerek jó néhány értékes, szeretetteljes elvált nőt és férfit akik nem azt érdemlik, hogy a válásuk miatt örök szinglik maradjanak és a környezetük feketelistára tegye őket. 
Általában az első gondolat, amikor megtudjuk valakiről, hogy elvált: biztos valami baj van vele... Pedig miért lenne? Mitől rosszabb ember az aki túl van már egy házasságon, sőt tovább megyek miért jobb az ha valaki évtizedeken keresztül benne marad egy nem működő házasságban? Na de ez már egy másik téma is lehetne, amire most nem térek ki, maradjunk csak a megpecsételt elváltaknál.
Szóval ami számomra bosszantó: ha egy szingli nő elmeséli barátainak, hogy megismerkedett egy rendes, szimpatikus, figyelmes férfival, akkor mindenki ujjongva, lelkesítő beszéddel támogatja, hogy meg kell fogni a fickót és milyen jó, hogy talált egy ilyen valakit. Viszont ha a nő azt is odateszi a kedves srác leírása mellé, hogy az illető elvált akkor bumm, máris el van rontva a kép, mert ha elvált akkor nem érdemes vele foglalkozni. Arról nem is beszélve ha esetleg gyereke is van, mert akkor ugye menekülni kell előle.. Hasonló a helyzet akkor is, amikor egy ismerkedős, kellemes este után a férfi megtudja a szimpatizált nőről, hogy egy elvált anyuka. Rögvest apad a szimpátia és a kapcsolat esélye lecsökken a 0-hoz közeli értékre, mert ha a férfit nem is zavarná ez a tény, de mit szólnak majd mások...
Miért kerül fel egyből a pozitív-negatív lista negatív felére a legelső helyre az ha valaki elvált? Nem tudhatjuk az okokat, mégis habozás nélkül lekerülnek a lehetséges jelöltek listájáról és csúnya szemmel kell nézni azt, aki a tiltakozások ellenére is kapcsolatot teremt egy elvált gazfickóval (vagy nővel).
Amint már említettem én nem tartozom a “ha elvált hagyd a fenébe” klubba, éppen ezért leírom, hogy melyek azok a lehetséges okok, amelyeket feljegyezhetnétek a lista pozitív oldalára is, mivel az előző házasságából és a válás kudarcának pofonjától sok dolgot tanulhattak az elvált pecséttel rendelkező egyének:
Valószínű, hogy az illető házias, aki segít az otthoni munkák elvégzésében,
-  képes kompromisszumra, be tudja ismerni ha hibázott,
-   ragaszkodó, érzéseit kimutatni képes,
-  ismeri a hibáit, tisztában van saját tulajdonságaival,
-  megtanulta mit jelent a felelősség,
-  élt már meg nehéz időszakot és tudja kezelni a kudarcot,
tudja, hogy milyen egy komoly kapcsolat, mik a nehézségek, éppen ezért talpraesett és képes problémamegoldásra.

Lássunk tovább az orrunknál! Értékeiben ne tartsuk kevesebbnek azt, aki elvált, csupán azért mert így alakult az élete. Persze lehet depressziós és kapcsolatra képtelen pont úgy, mint az is aki nem vált el, nem szabad kirekeszteni és STOP táblát állítani valakinek abból az egyetlen okból kifolyólag, hogy milyen a  kapcsolati státusza. Ha az emberi értékeket abban mérjük, hogy az illető elvált vagy sem, egyetemet végzett vagy sem, van rajta súlyfelesleg vagy sem...akkor ne csodálkozzunk ha később mi is valamilyen frusztrált csoport tagjaiként leszünk beskatulyázva..



A kedélyek megnyutatása érdekében pedig hallgassunk zenét :).









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése